Nazorg kraakbeenpiercing

Wil je weten hoe je je piercing moet verzorgen?

Ik leg het je graag uit!

  • Laat de piercing zoveel mogelijk met rust. Niet draaien en niet heen en weer schuiven
  • Ga de eerste 6 weken niet in zwembaden, meertjes en rivieren zwemmen. Na een paar wekenmag je wel in zeewater. Want dat is zout en dat desinfecteert.
  • Dek de piercing af, als je onder de zonnebank gaat.
  • Tijdens het douchen spoel je goed de zeepresten weg uit je oor. Zeepresten bevatten veel bacteriën.
  • Maak na het douchen de piercing goed droog met een stukje keukenpapier. Dit papier laat geen vezeltjes achter. GEEN wattenstaafjes en wc-papier/tissues gebruiken.
  • De eerste 2 a 3 weken mag je je piercing desinfecteren met een zoutspray. 1 spray van dichtbij op de bovenkant en 1 aan de achterkant. Dit kan je een nachtje in laten trekken.
  • Een korstje op de wond, zorgt ervoor dat ervan buitenaf geen bacteriën in de wond komen. Maak het korstje niet kapot. Je mag het wel los weken met warm water onder de douche.
  • Wanneer je ziet dat de piercing te lang is, nadat de zwelling weg is, dan kan je weer een afspraak maken om de piercing te verwisselen voor een korter staafje. Vaak pas na 6 weken downsizen. Wanneer je dat niet doet, heeft de piercing ruimte om heen en weer te bewegen en dan krijg je wrijving en dus irritatie.
  • Een wondje kan gaan bloeden. Vaak de eerste 24 uur, is dit een mogelijkheid. Geen stress, dit is normaal.
  • Gebruik het liefst geen pleister. Een wondje heeft zuurstof nodig om te genezen. Plak het daarom niet dicht.
  • Gebruik geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine: Hoewel deze middelen vaak worden gebruikt om wonden te desinfecteren, kunnen ze de genezing verstoren. Het is beter om gewoon schoon water en milde zeep( Unicura desinfectie) te gebruiken om de wond schoon te houden.
  • Was met het schuim van het sopje van de Unicura zeep, je piercing rondom schoon. Je hoeft de piercing hierbij niet aan te raken.
  • De huid heeft ook rust nodig. Schoon is schoon. Bij te veel gebruik van zeep en zoutspray, kan de huid ook ruw worden en/of uitdrogen.
  • Zorg ervoor dat er geen druk op je piercing komt. Gebruik een reis/nek-kussentje om de druk van je hoofd te verlichten. Dat je veel draait in je slaap, daar kan je verder niets aan doen, maar dat kan wel het genezingstijd vertragen.  Graag de 1ste 3 maanden niet bewust op het oor liggen.
  • Houd er rekening mee, dat een kraakbeen piercing niet sneller geneest dan 6 maanden. Ook al ziet je huid er rustig uit.
  • Als je piercing na 6 maanden of meer(genezingstijd) niet meer rood, gevoelig en dik meer is, dan pas kan je de piercing zelf vervangen voor een zelf uitgekozen piercing, want dan is het genezen.

Veel voorkomende problemen

Wat is een kraakbeenbultje?

Bij een nieuwe kraakbeenpiercing kan vaak een vochtbultje ontstaan door druk, wrijving of slechte verzorging. Verwijder de piercing niet, dit sluit het bultje af. Vermijd slapen op de piercing, gebruik eventueel een speciaal kussen. Goede verzorging en gezonde leefstijl bevorderen de genezing. Als er toch een bultje ontstaat, werken zure oordruppels (zoals Maxani, bedoeld voor dierenoren) effectief. Breng 2 keer per dag een druppel aan zonder afspoelen.

Veel voorkomende problemen

Wat doe ik bij een kraakbeenontsteking?

Een vochtbultje wordt vaak verward met een kraakbeenontstking. Een ontsteking moet echter anders behandeld worden dan alleen een vochtbultje. Heb je last van overmatige zwelling, overgevoeligheid, extreme roodheid en pus uit de wond? Neem dan gelijk contact op met mij of de huisarts. In de meeste gevallen schrijven ze Fucidin zalf of een antibioticakuur (voorkeur pil vorm) voor. Haal het sieraad er niet uit, om inkapseling van een ontsteking te voorkomen! Bij een gesloten huid, slaat de ontsteking naar binnen. Daarom nooit de piercing eruit halen. De piercing dient als een soort drain, waardoor de ontsteking ook weer z’n weg eruit vind.

Direct een afspraak maken?

Contact opnemen?